top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıAv. Elif AŞANBOĞA GÜRBÜZ

Limited Şirketlerde Esas Sermaye Payının Devri

TTK 595. Maddesine göre; limited şirket sermaye payı devredilebilir niteliktedir. Ancak şirket sözleşmesi ile sermaye payının devri yasaklanabilir veya devir şartları ağırlaştırılabilir. Kural olarak esas sermaye payının devri için ortaklar genel kurulunun onayı gerekmektedir. Ancak bu hükmün aksi, yani devir için ortaklar genel kurula onayının gerekmeyeceği de esas sözleşme ile düzenlenebilir. TTK. 595 madde, esas sermaye payının devri ile devir vaadi, ön sözleşme ya da taahhütname gibi devir borcu doğuran işlemlerin yazılı şekle bağlı olduğunu düzenlemiştir. Yazılı şekil kurucu işlem niteliğinde olup zorunludur. Dolayısı ile şekle aykırılık halinde devir işlemi geçersiz olacaktır. Ortakların devre onay vermesi dahi işlemi geçerli hale getirmeyecektir.

Geçerli bir devir sözleşmesi; yazılı olması, -aksi esas sözleşmede öngörülmemişse- devrin ortaklar genel kurulunda onaylanması ve ticaret siciline tescil edilmesi ile taraflar üzerinde hak ve borç doğmuş olur. Onayın esas sözleşme ile öngörüldüğü hallerde, devir sözleşmesinin taraflarının, ortaklar genel kurulunun onayı için şirkete başvurmaları gerekmektedir. Başvuru ile birlikte şirket müdürü ortaklar genel kurulunu toplantıya çağırır. Şirket müdürünün genel kurulu toplantıya çağırmaması halinde, payını devreden ortak, esas sermayenin 1/10’una sahip olması durumunda ortaklar genel kurulunu toplantıya çağırabilir. Esas sözleşmede daha ağırlaştırılmış bir nisabın öngörülmemesi halinde esas sermaye payının devrine onay verilebilmesi için toplantıya katılanların salt çoğunluğunun oyu yeterlidir.

Esas sermaye payının devri, ortaklar genel kurulunca onaylandığında devir işlemi, şirket müdürü tarafından ticaret siciline tescil edilmesi gereklidir. Ancak bu tescil işlemi kurucu değil bildirici niteliktedir. Devir işleminin tescili, ortağın şirketin kamu borçlarından kaynaklanan sorumluluğu bakımından önemlidir. Zira 6183 saylı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’a göre kamu alacaklarının şirketten ve şirket yöneticilerinden tahsil edilemediği hallerde limited şirket ortaklarının sermaye payları oranında sorumlulukları vardır. Sorumluluğun bitiş tarihi, devir işleminin gerçekleştiği tarih değil, ticaret siciline tescil edildiği tarih kabul edilmektedir. Şirket müdürü tarafından devir işlemi ticaret siciline 30 gün içinde bildirilmez ise payı devreden ortak adının sicilden terkini için ticaret siciline başvurabilir. Bu halde ticaret sicil müdürlüğü şirketten yeni malikin ve payının bildirilmesini ister. Bildirimin şirketçe yapılmaması halinde ticaret sicil müdürlüğünce genel hükümler uygulanarak tescil yapılır.


Av. Elif AŞANBOĞA GÜRBÜZ


32 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page