top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıAv. Elif AŞANBOĞA GÜRBÜZ

Malvarlığının Terki Suretiyle Konkordato

Son zamanlarda karşılaşılan ekonomik ve finansal sıkıntılar nedeniyle konkordato, çok tercih edilen hukuki çözüm yollarından biri haline gelmiştir.

Hukukumuzda adi konkordato kadar sık olmasa da “malvarlığının terki suretiyle konkordato” da borçların yapılandırılması ve tasfiyesi bakımından başvurulan yöntemlerden biri olmuştur.

Alacaklılara, borçlunun malvarlığı üzerinde tasarruf etmek veya bu malvarlığını tamamını veya bir kısmını 3. Kişilere devir yetkisi veren konkordato türüne malvarlığının terki suretiyle konkordato denilmektedir. İİK. 309/a – 309/1 maddelerinde düzenlenmiştir.

Bir tarafta alacaklıların borçluyla yapmış oldukları çok taraflı bir borç sözleşmesi, diğer tarafta alacaklıların kendi aralarında yapmış oldukları konkordatonun yürütülmesine ilişkin bir sözleşme söz konusudur.

Bu konkordato türünde, borçlu, adi konkordatoda olduğu gibi alacaklılarına para ödemeyi teklif etmez. Borçlu, malvarlığını alacaklılara terk ederek, malvarlığının alacaklılar tarafından tasfiye edilmesini teklif eder. Teklifin alacaklıların çoğunluğu tarafından kabul edilmesi ve konkordatonun ticaret mahkemesinde tasdik edilmesi ile borçlunun malvarlığındaki tasarruf hakkı sona ererek alacaklılara geçer. Alacaklılar kurulunun seçtiği tasfiye memurları, borçlunun mallarını tasfiye ederek alacaklılara dağıtırlar.

Bu konkordatoda amaçlanan borçlunun mali durumunu düzetmek değil, onun malvarlığını en uygun şekilde paraya çevirerek alacaklıların alacağına kavuşmasını sağlamaktır. İflasa benzemekle birlikte, içeriğinin özel ve sözleşmesel unsurlar taşıması nedeniyle, iflas prosedürlerinden çok daha esnek bir yapıya sahiptir. Malvarlığını alacaklılara terk eden borçlu, malvarlığı iflas prosedürüne göre tasfiye edilen borçlunun aksine, borçlarından kurtulmaktadır. İflasın ağır işleyen prosedüründen kurtardığı için alacaklıların lehine bir uygulamadır. Ayrıca bu tasfiye yöntemi borçluyu müflis olmaktan kurtardığı için esasen borçlunun da lehinedir. Tasfiyesi uzun sürecek ve paraya çevrilmesi zor olan malvarlıklarında tercih edilebilecek yöntemlerden biridir.


2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page